Politică

Primarul Furdui (Roșia Montană): Istoria s-a oprit astăzi în ceea ce privește mineritul

Primarul comunei Roșia Montană, Eugen Furdui, unul dintre cei care s-au opus de-a lungul timpului includerii Roșiei Montane pe lista UNESCO, consideră că, prin decizia adoptată marți de Comitetul Patrimoniului Mondial, valorificarea resursei de aur și argint a fost blocată și că, în opinia sa, nu se va putea trăi doar din turism.

„Roșia Montană deține cea mai mare resursă de aur și argint din Europa. Cu includerea în Patrimoniul UNESCO, această resursă a fost blocată. Nu putem să ne gândim la niciun fel de activitate minieră. Bineînțeles, pentru zonă, crearea locurilor de muncă, singura soluție va fi turismul. Acum, vom vedea dacă se vor găsi acei bani să se aloce în vederea modernizării, restaurării și punerea în valoare a patrimoniului”, a declarat, marți, edilul din Roșia Montană.

Eugen Furdui a opinat că „benefic” pentru zonă ar fi fost „readucerea Dosarului de la UNESCO, redefinirea clară a perimetrelor, a ceea ce poate fi și merită să fie introdus”.

Primarul a adăugat că astfel nu s-ar fi blocat resursa de aur și argint de la Roșia Montană. „Putea să fie și un minerit responsabil, și modernizarea și protejarea patrimoniului pe care-l deține Roșia Montană”, a spus acesta.

Eugen Furdui nu crede că Roșia Montană s-ar putea dezvolta doar din turism.

„Din punctul meu de vedere, până la acest moment pot să spun cert că nu poate să trăiască doar din turism, ținând cont că avem o istorie de două mii de ani unde oamenii din zonă, majoritatea, și din zonele limitrofe au muncit, au trăit din minerit. Este o istorie. Dar istoria s-a oprit astăzi în ceea ce privește mineritul”, a susținut primarul.

Eugen Furdui s-a numărat încă de la debutul discuțiilor privind listarea UNESCO a patrimoniului de la Roșia Montană împotriva acestei inițiative, el susținând proiectul investițional propus în Apuseni de Gabriel Resources.

„Nu sunt de acord cu introducerea comunității din Roșia Montană pe lista UNESCO. Este ultima găselniță de amânare și împiedicare a proiectului minier de la Roșia Montană”, a declarat în urmă cu un deceniu Eugen Furdui, care era și membru în cadrul Grupului de Susținere a Proiectului Roșia Montană.

Pe de altă parte, președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, a declarat, marți, că își dorește ca vestigiile istorice să fie puse în valoare.

„Îmi doresc ca statul român să ne ajute (…) să putem să finanțăm scoaterea la iveală a acestor frumuseți deosebite din subsol. (…) Cred că prin punerea la dispoziția turiștilor, pentru a fi vizitate, a acestor vestigii, ar putea să cunoască Roșia Montană o dezvoltare turistică deosebită”, a afirmat președintele CJ Alba.

Peisajul cultural minier Roșia Montană a fost înscris marți în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Decizia a fost luată, prin consens, de Comitetul Patrimoniului Mondial în cea de a 44-a sa sesiune, extinsă, de la Fouzhou, China, ce se desfășoară online în perioada 16 – 31 iulie.

Roșia Montană a fost inclusă în Patrimoniul UNESCO

One Comment

  1. Pingback: Ludovic Orban: Trebuie să existe o strategie de dezvoltare la Roșia Montană – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.