Social

Revoltă la Telciu. Comuna a fost declarată zonă specială de siguranță publică și e păzită de jandarmi

Comuna Telciu din județul Bistrița-Năsăud, unde aproximativ 850 de familii refuză să semneze contracte de furnizare a apei cu operatorul regional și utilizează ilegal acest serviciu, devine, începând de joi, zonă specială de siguranță publică, potrivit informării transmise de Inspectoratul de Poliție Județean.

„Începând de astăzi, 26 august, pentru protejarea populației și menținerea unui climat de ordine publică, în localitatea Telciu a fost instituită zona specială de siguranță publică. Având în vedere starea conflictuală generată de nemulțumirile cetățenilor din localitatea Telciu în legătură cu societatea de distribuție a apei, în localitatea Telciu a fost constituită o zonă specială de siguranță publică, fiind dispuse măsuri suplimentare pentru asigurarea ordinii și liniștii publice”, a anunțat IPJ Bistrița-Năsăud.

Timp de șapte zile, pentru prevenirea apariției unor evenimente care pot tulbura liniștea și siguranța publică, în zonă vor acționa polițiștii Secției 6 Poliție Rurală Năsăud, alături de polițiști din cadrul Serviciilor de Ordine Publică, Acțiuni Speciale și jandarmi de la Inspectoratul Județean de Jandarmi Bistrița-Năsăud și Grupării de Jandarmi Mobile Târgu-Mureș.

„Prezența forțelor de ordine în zonă are drept scop protejarea populației, menținerea unui climat de ordine și siguranță publică și prevenirea unor incidente, a blocării căilor de acces și a unor accidente rutiere”, se menționează în comunicatul Poliției.

În cursul zilei de miercuri, angajații și managerul operatorului regional de apă Aquabis au fost împiedicați de către localnici să verifice starea tehnică a rețelei de alimentare cu apă și a căminelor situate pe domeniul public, cu toate că aceștia au fost cei care au reclamat probleme și pierderi pe rețea.

Mai mult, managerul Aquabis, Ion Şandru, a avut nevoie de ajutorul Poliției pentru a părăsi localitatea în siguranță, după ce a fost înconjurat de mai multe persoane recalcitrante, care l-au amenințat și i-au adresat injurii.

Loaclitatea Telciu are, din istorie, renumele unui sat răzvrătit. În secolul al XVIII-lea, Telciu a fost sediul Companiei a X de grăniceri și este aminitit cu ocazia revoltei din luna mai 1763, când grănicerii au refuzat să depună jurământul de credință, revoltă soldată cu martirajul bătrânului centagenar Tănase Tudoran, tras pe roată, și a altor patru persoane spânzurate.

One Comment

  1. Pingback: Răzmerița din Telciu a intrat în faza represaliilor. Șase persoane au fost amendate pentru că au aruncat cu ouă – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.