Mozaic

A început Gala HOP. Cum a fost în prima zi

Fotografie de arhivă

Gala Tânărului Actor – HOP, ediția cu numărul 24, s-a deschis joi seara, cu primii dansactori care au urcat pe scena Casei de Cultură a Studenților din Alba Iulia pentru a-și prezenta scenele alese.

„E o bucurie să fim aici, pentru că ne-am găsit câte un cal alb, fiecare, și călare pe acest cal alb am venit, vorbesc de tinerii actori care sunt minunați”, a afirmat coregraful Gigi Căciuleanu, directorul artistic al galei, în deschiderea evenimentului.

El a spus că, deși au fost vremuri dificile în care apropierea a fost mai dificilă din cauza condițiilor sanitare, concurenții s-au pregătit pe unde au putut și au făcut-o chiar foarte bine.

„Concurenții au avut un curaj extraordinar să se pregătească în condiții dificile. Este al treilea an în care eu propun această temă a mișcării și uite că au curajul să se vină. Bineînțeles că sunt actori. Nu le-am cerut să fie regizori, le-am cerut să fie actori, să gândească actoria, să-și gândească existența pe scenă prin acea lupă a mișcării”, a precizat Căciuleanu.

Actrița Ioana Bogățan, director al Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia și membru în juriul Galei HOP, a declarat, într-o conferință susținută înaintea demarării evenimentului, că se bucură că a reușit, împreună cu autoritățile locale, să aducă Gala Tânărului Actor la Alba Iulia.

„Eu am fost foarte bucuroasă că am reușit să aduc această gală la Alba Iulia după ce, în urmă cu câțiva ani, când s-au sărbătorit 100 de ani de România, am avut Gala UniTeR, am zis că n-ar strica să fie și Gala HOP. Au fost și câteva coincidențe, eu am fost în juriul acestei gale începând cu ediția de acum doi ani. Domnul Gigi Căciuleanu, directorul galei, m-a invitat din nou în juriu și la această a treia ediție condusă de dânsul, și am zis să propun, atât Consiliului Județean Alba, cât și UniTeR, să facă această gală la Alba Iulia. (…) Gala începe azi, vor fi două zile de concurs plus gala de premiere din 4 septembrie, vom avea și lansări de carte, doamna Rodica Mandache va avea o lansare, Ion Moldovan, el este un om de-al locului, pentru că el locuiește la Blaj, avem și un spectacol invitat – Jungla TeVe, cu Lari Giorgescu și Alina Petrică, și nu în ultimul rând, în închidere, maestrul Gigi Căciuleanu va avea un spectacol al dânsului pe texte de Caragiale, pentru că tema de anul acesta este Caragiale. Dacă anul trecut a fost Shakespeare, anul acesta ne întâlnim cu texte din Caragiale, într-o combinație de dans și teatru”, a declarat Ioana Bogățan.

Tot în conferință de presă, managerul Teatrului Teatrului de Păpuși “Prichindel” a amintit că pe 1 septembrie s-au sărbătorit și 69 de ani de activitate ai instituției pe care o conduce.

„Teatrul s-a înființat în 1952 și anul acesta am împlinit 69 de ani de activitate. Împreună cu publicul din Alba Iulia ne-am bucurat de niște expoziții pe care le-am făcut în câteva locuri din incinta teatrului, mai exact în foaier, în sala de repetiții și pe scenă, și în timp ce se vizita am făcut și mici demonstrații de mânuire cu copiii, un fel de lecții de teatru cum le spunem noi, copiii au primit și o carte – am avut partener Biblioteca Județeană ‘Lucian Blaga’ din Alba Iulia – și ne-am bucurat împreună de această zi a teatrului. Am zis că este important pentru ei să nu vadă doar un spectacol la teatrul de păpuși, e important să vadă personajele, cum se construiesc, să facă diferența între regizor și scenograf, pentru că altfel văd un spectacol în momentul în care noi reușim să le facem această educație despre teatru și despre ceea ce înseamnă un spectacol de teatru”, a declarat managerul.

În prima zi a Galei HOP pe scenă au urcat opt actori, la secțiunea Individual, și au fost prezentate trei spectacole la secțiunea Grup.

Concursul a fost deschis de Ileana Ursu care a prezentat „Poem mișcat despre cum ai omorât tu tot ceea ce iubesc eu” după „Năpasta” de I.L. Caragiale. Au urmat Marin Lupanciuc cu „Mă crezi?” după „O noapte furtunoasă”, Diana Raluca Amitroaie cu „Adrisantul Necnoscut” după „Cum se înțeleg țăranii”, „O noapte furtunoasă” și „O scrisoare pierdută”, Andrada Oltean cu „Pentru faptă răsplată” după „Năpasta”, Petru Mărginean cu „Repaus” după „Repausul duminical” și „Politică”, Patricia Gavril cu „Autoportret”, Oana Tudoran cu „Acasă” după „Năpasta”, Alina Mișoc cu „Și eu ce fac?” după „O noapte furtunoasă”, „O scrisoare pierdută”, „D-ale Carnavalului”.

Ediția a 24-a a Galei Tânărului Actor – HOP începe la Alba Iulia

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.