Politică

Florin Roman, portretul imposturii. De la scandaluri în Parlament, la „găuri” în CV și suspiciuni de plagiat

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Florin Roman, și-a anunțat demisia din funcție, într-un mesaj publicat pe Facebook, scrie monitorulcj.ro. După acuzațiile de plagiat din lucrarea sa de master, ministrul a ajuns marți în centrul unui nou scandal.

Acesta spune că nu a vrut să afecteze activitatea executivului prin scandalul public în care a fost implicat în legătură cu studiile și „neglijențele ” din CV.

„Am înaintat azi demisia din funcția de ministru, mulțumind premierului și echipei guvernamentale. Când albul devine negru, când orice vorba îți este răstălmăcită, când îți asumi erori materiale, dar se ajunge la linșaj din prima zi de mandat, este prea mult. Nu vreau ca acest scandal să afecteze activitatea Executivului. Cu cel care a coordonat tema și atacul, dl Dacian Cioloș ne vedem în instanță. Mi-a lipit eticheta de plagiator fără ca o instanță sau comisie să dea un verdict. În rest, celor care au pus ochii pe cele 2 miliarde de euro pentru «conectarea» în regim de monopol la digitalizare, vă spun un singur lucru: Ați învins! Nu ați reușit să mă acuzați de fapte penale, dar ați dus la demisia unui ministru pe neglijențe din CV. Plec din funcția de ministru cu fruntea sus! Așa să îmi ajute Dumnezeu!”, a scris Roman.

Rectorul UBB: „Nu a urmat cursurile și nu a luat licență la noi”

După scandalurile privind suspiciunile de plagiat din lucrarea sa de master și cartea pe care, deși și-a trecut-o în CV, nu a scris-o, Florin Roman a fost acuzat marți că și-a trecut în CV o licență la Universitatea Babeș-Bolyai(UBB) din Cluj-Napoca, deși nu a urmat cursurile acestei universități.

Florin Roman susține în CV că e licențiat de două ori în economie, la Universitatea Babeș-Bolyai în 1992-1996 și apoi la Universitatea Athenaeum București în 2008-2011. Libertatea a rugat cele două instituții de învățământ superior să răspundă dacă ministrul Cercetării a fost studentul lor și dacă și-a luat licența.

Dacă Athenaeum a confirmat că Roman a urmat cursurile, dar cu un an devansat față de ceea ce ministrul scrie în CV (2007-2010 față de 2008-2011, cum a declarat Roman), Universitatea Babeș-Bolyai nu l-a găsit ca student sau licențiat, ci doar cu un examen la universitatea clujeană.

Universitatea nu a găsit niciun student Florin Claudiu Roman care a intrat la admitere, a terminat sau care a dat licența. Nu l-a găsit nici ca „licențiat”, așa cum scrie politicianul în CV.

Roman a urmat cursurile la un colegiu universitar neacreditat

Universitatea Babeș-Bolyai a găsit în arhivă că, de fapt, politicianul a studiat în perioada menționată (1992-1996) la un colegiu universitar neacreditat aparținând de Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia. Roman a urmat la colegiul din Alba Iulia un învățământ superior de scurtă durată, de trei ani, și apoi și-a dat la UBB doar un examen de absolvire a colegiului, care nu echivalează cu o licență, după cum subliniază Universitatea în răspunsul oficial către redacție.

„Pentru ca să transforme această absolvire de învățământ superior de scurtă durată, de trei ani, într-o facultate de patru ani și să obțină licență, ar fi trebuit să mai facă încă trei pași: să dea admitere la UBB, dacă despre UBB vorbim, să îi fie echivalate studiile și intra în anul 3, să urmeze încă doi ani de facultate și să dea licență. Lucru pe care domnul Florin Roman nu l-a făcut. (…) Mesajele mele sunt două: trebuie corectat rapid în CV și în mesajul public. Și, fiind vorba de o persoană publică, dar oricine ar fi fost, trebuie să dea explicații pentru cei care sunt interesați. Atât pot spune acum”, a declarat rectorul UBB, Daniel David, citat de Libertatea.

Povestea cu studiile inexistente și falsa pretenție a licenței de la UBB este al treilea neadevăr descoperit de redacție în CV-ul vicepreședintelui PNL, în decurs de 10 zile, după cartea nescrisă și masterul plagiat.

Citiți articolul integral pe monitorulcj.ro!

One Comment

  1. Pingback: După demisia lui Florin Roman, Virgil Popescu a fost desemnat interimar la Cercetare, Inovare și Digitalizare – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.