Politică

„Încă maghiari, în pofida greutăților”. Mesajul politic al președintelui Ungariei în prima sa vizită transilvană

La festivitățile din Alba Iulia, președintele maghiar a fost flancat de fiul său și de președintele UDMR, Kelemen Hunor (foto: Marinela Brumar / Agerpres)

Președintele Ungariei, Novak Katalin, afirmă că maghiarii din Transilvania nu pot contribui la prosperitatea Ungariei și a României decât păstrându-și identitatea.

Ea a participat, sâmbătă, la un eveniment organizat de Ziua Unității Reformate din bazinul carpatic, prilej cu care a fost dezvelită o statuie a lui Gabriel Bethlen, principe al Transilvaniei în secolul al XVII-lea.

„Ieri, aici, în sudul Transilvaniei, ne-am întrunit în zece biserici pentru a celebra. Ne-am întrunit bucuroși unii de alții, mulțumiți de retrospectiva unui lung deceniu de construiri fără de seamăn, rezultat al eforturilor conjugate ale patriei mamă și comunităților maghiare reformate, catolice, evanghelice, unitariene de aici. Mulțumesc celor care contribuie la acest efort, mulțumesc celor care înțeleg că rămânerea comunităților maghiare din Transilvania pe pământurile natale, prosperitatea comunităților noastre înrădăcinate în afara granițelor, este o valoare și un interes comun, care niciodată nu se întoarce împotriva altora”, a afirmat, președintele Ungariei, potrivit traducerii asigurate de organizatori pe un ecran.

Novak Katalin a evocat, în discursul său, personalitatea principelului transilvani Bethlen Gabor (1613 – 1629), despre care a spus că nu este dat uitării la 400 de ani de la domnia sa.

„Bethlen Gabor ne obligă să construim prin credință, cu credință pentru perenizarea credinței noastre. Fără încrederea în providența divină, munca de-o viață a lui Bethlen rămâne inexplicabilă și de neînțeles, căci el, atunci, prins între doi păgâni, a făcut tot ceea ce i-a stat în putință pentru țară (…). Cum să poți construi dacă pe de o parte se dezlănțuie turcii și tătarii, pe de altă parte te asupresc austriecii și germanii și te mai amenință și ostilitățile interne? Numai cu credință. În ciuda tuturor relelor, această credință le-a dat putere celor care nu au dat bir cu fugiții, deși nu mai aveau nicio speranță (…). Şi ei nu numai că au rămas în Transilvania, dar această credință vie, în ciuda tuturor relelor, i-a făcut să stea locului, să aibă copii, să înființeze școli, să fie dascăli, să țină slujbe, să cultive pământul și la nevoie să se apere înarmați”, a spus președintele ungar.

Potrivit acesteia, maghiari din Transilvania „sunt încă maghiari în pofida greutăților”.

„A rămâne și a prospera pe acest pământ este rezultatul convingerii general valabile a comunităților, familiilor, oamenilor de rând energici și personalităților de vază. Credința maghiarilor transilvăneni este o credință păstrată în pofida situației. Maghiarii din Transilvania nu sunt doar maghiari, ei sunt încă maghiari în pofida greutăților. Ei știu din adâncul sufletului că pot contribui cu adevărat la îmbogățirea patriei mamă și a pământului lor natal doar dacă păstrează dulcea noastră limbă maternă, dacă prețuiesc și transmit obiceiurile, costumele și mândria moștenite de la strămoșii noștri. Ei nu pot contribui la prosperitatea Ungariei și a României decât păstrându-și identitatea”, a declarat Novak Katalin.

Oficialul maghiar a mai spus că principele Gabriel Bethlen a fost capabil să guverneze și să conducă poporul nu datorită avuțiilor, puterii sale sau privilegiilor moștenite, ci datorită înțelepciunii, datorită determinării sale neclintite de a negocia cu oricine, de a înfrunta pe oricine la nevoie și de a se reconcilia cu oricine pentru a salva Transilvania.

„Dar, în cele din urmă, cel mai important pentru el era totdeauna supraviețuirea, securitatea și prosperitatea poporului său. Aceasta este esența politicii nobile a lui Bethlen, de a servi binele public, binele maghiarimii. De aceea nu-l dăm uitării. Pentru că noi avem aceeași menire, să negociem, să încheiem acorduri, să căutăm aliați, să deschidem uși pentru o viață din ce în ce mai bună a maghiarilor. Şi tot ce facem să fie și spre binele celor dispuși să coopereze și să ne fie aliați. Acesta este viitorul Europei Centrale. Căutăm aliați pentru a evita războiul cu arme, pentru ca războiul ideologic împotriva ordinii divine a creației, familia să rămână familie, bărbatul bărbat, femeia femeia, și națiunea să fie cadrul vital natural al coexistenței noastre”, a mai spus Novak.

Peste o mie de oameni au participat sâmbătă la Alba Iulia la Ziua Unității Reformate organizate de Eparhia Reformată din Ardeal. Novak Katalin a fost însoțită la eveniment de unul dintre copiii săi.

One Comment

  1. Pingback: Ceremonie cu peripeții. Cum a fost dezvelită statuia lui Gabriel Bethlen în cetatea Albei Iulii – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.