Politică

Ceremonie cu peripeții. Cum a fost dezvelită statuia lui Gabriel Bethlen în cetatea Albei Iulii

Senatorul social-democrat Matieș a ținut să-și prezinte că această ocazie propriile opinii politice

Venită de la Cluj, unde sâmbătă dimineața a alergat prin parcul central, Novak Katalin, recent aleasă în funcția de președinte al Ungariei, a dezvelit, la Alba Iulia, o statuie a principelui Gabriel Bethlen, cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la înființarea Colegiului Academic.

Au participat la ceremonie, alături de președintele maghiar, episcopul Eparhiei Reformate din Ardeal, Kato Bela, și primarul municipiului, Gabriel Pleșa.

Realizată de sculptorul orădean Deak Arpad, statuia principelui Bethlen, considerat unul dintre cei mai importanți principi ai Transilvaniei, pe care a condus-o între 1613 și 1629, este amplasată în interiorul cetății, într-un scuar de lângă Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Lucrarea a fost finanțată de către Eparhia Reformată din Ardeal.

Primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, a susținut că meritele principelui Gabriel Bethlen în Alba Iulia nu pot fi contestate. De numele acestuia se leagă, a afirmat edilul, una din cele mai înfloritoare perioade ale Transilvaniei.

„Astăzi, împreună cu Eparhia Reformată din Ardeal, trăim un moment de sărbătoare, Ziua unității reformate, și ne exprimăm gratitudinea pentru demersul amplasării statuii principelui în Cetatea Alba Carolina”, a spus Pleșa, care a precizat că rolul municipalității a fost doar de a încuviința amplasarea statuii.

Inaugurarea statuii a fost marcată de un eveniment care l-a avut în prim-plan pe senatorul PSD de Alba, Călin Matieș. După ce i-a oferit președintelui Ungariei un buchet de flori și o cocardă tricoloră, social-democratul a așezat o reproducere a unui tablou cu Avram Iancu lângă monument, susținând că, la 150 de ani de la moartea acestuia, „în mijlocul cetății trebuia să fie Avram Iancu”.

„Vreau să-l pun pe Avram Iancu aici, pentru că sunt 150 de ani (de la moartea sa – nota red.) și cetatea avea nevoie de Avram Iancu. În mijlocul cetății trebuia să fie Avram Iancu”, a spus Călin Matieș, răspunzând unei persoane care l-a acuzat că vrea să provoace circ, că „nu este vorba de circ, este vorba de identitatea națională”.

În Alba Iulia a fost amplasat, de aproape două decenii, la câteva sute de metri distanță de locul statuii principelui Bethlen, un grup statuar dedicat lui Avram Iancu, poziționat astfel încât acesta „să privească” spre Munții Apuseni. Aproape o jumătate de miliard de lei, bani vechi, au fost investiți în 2005 de municipalitate în refacerea ansamblului monumental din Alba Iulia dedicat lui Avram Iancu, deoarece cel anterior era considerat un kitsch.

„Încă maghiari, în pofida greutăților”. Mesajul politic al președintelui Ungariei în prima sa vizită transilvană

One Comment

  1. Pingback: Matieș revine cu o petiție „Doar statuia lui Avram Iancu în inima Cetății Marii Uniri!” – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.