
Senatorul PSD Călin Gheorghe Matieș a inițiat, marți, o petiție online intitulată „Doar statuia lui Avram Iancu în inima Cetății Marii Uniri!”.
„La 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, se cuvine să-i oferim acestei personalități marcante a vieții politice, juridice și culturale din Ardeal, pașoptist de seamă și iubitor de românism, un loc de cinste în orașul națiunii române Alba Iulia, dedicându-i o statuie care să marcheze adevărata sa operă națională. Crăișorul munților, inima Apusenilor și speranța pentru libertate a românilor, merită locul cel de seamă în inimile și gândurile noastre, în Capitala Marii Uniri, unde visul milenar al neamului românesc s-a împlinit. (…). Ne dorim ca tulnicul lui Avram Iancu să stea de-a dreapta Catedralei Reîntregirii Neamului, iar privirea sa ageră să vegheze mințile tineretului studios de la Universitatea ‘1 Decembrie 1918’”, a scris senatorul PSD Alba, în petiția publicată pe petitieonline.com.
Călin Gheorghe Matieș mai spune în petiția sa, care a fost semnată în câteva ore de circa 170 de persoane, că a început strângerea resurselor necesare pentru a dona municipalității „ignorante” o statuie a lui Avram Iancu realizată „cu precizie și conform normelor legale în vigoare”.
Social-democratul susține că primarul Gabriel Pleșa (USR) „a uitat de eroii neamului românesc, preferând să ignore solicitările repetate ale cetățenilor”.
În prezent, în Cetatea Alba Iulia se află statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul, primul unificator al Ţărilor Române, un monument dedicat lui Horea, Cloșca și Crișan, zeci de busturi ale celor care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, busturile regelui Ferdinand și reginei Maria, încoronați la Alba Iulia în 1922 ca suverani ai României Mari, al regelui Mihai I, ale altor personalități, ca președintele Woodrow Wilson, cel care, în noiembrie 1918, transmitea că guvernul american recunoaște dreptul poporului român de a-și împlini aspirațiile de unitate națională, sau geograful francez Emmanuel de Martonne, expert care a contribuit, în cadrul Conferinței de Pace de la Paris, la configurarea frontierelor României Mari.
De asemenea, în decembrie 2001, în Parcul Unirii a fost dezvelit, în sunet de tulnic, un bust al lui Avram Iancu, inițiativă a Societății Naționale Culturale „Avram Iancu”, filiala Alba. Ulterior, în 2005, monumentul a fost refăcut, deoarece, printre altele, soclul era disproporționat față de bustul ca atare. Astfel, la 200-300 de metri distanță de Catedrala Reîntregirii se află și în prezent un ansamblu cu bustul lui Avram Iancu situat în centrul unui decor cu 10 tulnice înfipte în ceea ce se vrea a simboliza stânca muntelui. Atunci când a fost amplasat s-a căutat ca din locul respectiv Avram Iancu „să privească” spre Munții Apuseni.
Contactat de Agerpres, primarul Gabriel Pleșa, care a fost anterior și viceprimar câțiva ani, a declarat că în toată această perioadă nu a avut nicio solicitare, nici scrisă și nici verbală, legată de vreun nou monument dedicat lui Avram Iancu.
„Nimeni, nici măcar Societatea ‘Avram Iancu’ nu a venit cu o astfel de cerere. Nu s-a făcut niciun demers de acest fel. Nici în scris, nici verbal. Nici de când sunt primar (2020 – n.r.), nici când eram viceprimar. Dacă s-ar fi înregistrat o asemenea solicitare, am fi discutat așa cum s-a procedat în situații similare”, a spus Gabriel Pleșa.
Edilul a mai spus că lui i-a aparținut inițiativa achiziționării și renovării casei în care a locuit primul primar român din Alba Iulia, Camil Velican, arătând, totodată, că municipalitatea face demersuri, alături de o societate cultural-patriotică locală, pentru ridicarea unui monument dedicat lui Horea, Cloșca și Crișan chiar în locul în care primii doi au fost trași pe roată.
Amintim că sâmbătă, la dezvelirea statuii principelui Gabriel Bethlen la Alba Iulia, în fața clădirii în care a funcționat Colegiul Academic înființat în urmă cu 400 de ani de acesta, senatorul PSD Alba Călin Gheorghe Matieș, după ce i-a oferit președintelui Ungariei, Novak Katalin, un buchet de flori și o cocardă tricoloră, a așezat lângă monument o reproducere a unui tablou cu Avram Iancu, susținând că, la 150 de ani de la moartea acestuia, „în mijlocul cetății trebuia să fie Avram Iancu”.
„Vreau să-l pun pe Avram Iancu aici, pentru că sunt 150 de ani (de la moartea sa – nota red.) și cetatea avea nevoie de Avram Iancu. În mijlocul cetății trebuia să fie Avram Iancu”, a spus Matieș. El a răspuns unei persoane care l-a acuzat că vrea să provoace circ că „nu este vorba de circ, este vorba de identitatea națională”.
Ceremonie cu peripeții. Cum a fost dezvelită statuia lui Gabriel Bethlen în cetatea Albei Iulii
Comentarii recente