Social

Nuntași cu toxiinfecție alimentară la o nuntă desfășurată la Căminul Cultural Cetatea de Baltă

38 de persoane au suferit toxiinfecții alimentare, iar 21 au necesitat internare în urma participării la o nuntă desfășurată la Căminul Cultural Cetatea de Baltă, județul Alba, autoritățile sanitare demarând verificări în acest caz.

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică (DSP) Alba, la nuntă au participat 205 persoane, în urma recoltării probelor pacienților internați, în șapte cazuri s-a evidențiat salmonella spp, celelalte probe fiind în lucru.

„Pacienții prezintă simptome ca: vărsături, scaune diareice multiple, febră, astenie fizică și dureri musculare. Forme clinice sunt ușoare și medii, iar într-un caz pacientul a suferit o infecție renală acută și este internat în Secția ATI Spital Târnăveni, iar un caz a fost transferat la Spitalul de Pediatrie Sibiu de la Spitalul Blaj. Alimentul incriminat este o prăjitură ecler. Deoarece în rândul celor simptomatici sunt și persoane care nu au participat la nuntă, dar au consumat eclere primite de la nuntași ca pachet pentru acasă, considerăm eclerul ca fiind alimentul incriminat. Menționăm că în meniul de la nuntă nu era inclus eclerul. Din 38 simptomatici, 16 nu au participat la eveniment, doar au consumat eclerele aduse la pachet. Eclerele incriminate au fost produse la nivelul unității – Laborator cofetărie, județul Alba, conform afirmațiilor celor doi angajați ai unității care au preparat, porționat și ambalat eclerele”, precizează un comunicat de presă transmis de DSP Alba.

Echipa Serviciului de Control în Sănătate Publică Alba a efectuat două controale igienico-sanitare la UAT Comuna Cetatea de Baltă – Sală de evenimente Cămin Cultural și Laborator cofetărie, constatând că livrarea eclerelor a fost făcută de la punctul de lucru, ambalate în caserole de unică folosință care au fost preluate de la sediul laboratorului cu auto propriu de către mire.

„Deoarece, conform declarației administratorului, existau comenzi luate pentru evenimente care se desfășoară la sfârșitul acestei săptămâni (10 și 11 septembrie), considerăm un risc pentru sănătatea publică funcționarea în continuare a laboratorului de cofetărie. Ca urmare s-a procedat la suspendarea temporară a activității până la primirea tuturor rezultatelor de laborator și remedierea deficiențelor constatate. După primirea rezultatelor, dacă acestea sunt necorespunzătoare se vor aplica măsuri de sancționare suplimentare conform legislației în vigoare. DSP Alba a intervenit de îndată ce am fost sesizați ca instituție, prima măsură fiind suspendarea activității laboratorului de cofetărie, întrucât alimentul consumat de către toți cei care au avut simptome, atât cei care au participat fizic la nuntă, dar și cei care nu au participat a fost eclerul. În consecință, nu ne permitem ca această situație neplăcută să se repete și la un alt eveniment. Având în vedere gravitatea situației, DSP Alba va lua, la finalul anchetei, măsuri pe care legea le impune. Momentan avem încă buletine de analize în lucru, iar când vom avea rezultatele finale, vom aplica măsurile”, au mai transmis reprezentanții DSP Alba.

One Comment

  1. Pingback: Direcția de Sănătate Publică a dat amenzi de 20.000 de lei în cazul toxiinfecțiilor de la Cetatea de Baltă – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.