Administrație

Protecția Consumatorilor Alba a închis mai multe localuri. Deputatul PNL Ignat contestă măsura instituției de control

Folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, grătare ruginite și urme de resturi alimentare, utilizarea unor aparate și ustensile de gătit neigienizate sau neadecvate și folosirea unor produse alimentare expirate s-au numărat printre deficiențele constatate de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Alba în urma unor controale soldate cu oprirea temporară de la prestarea serviciului pentru mai mulți operatori economici din Alba Iulia, cu deosebire din zona mallului.

Potrivit unui comunicat dat miercuri publicității pe pagina de Facebook, comisarii din Alba au desfășurat marți o serie de acțiuni de verificare a modului în care sunt respectate prevederile legale în domeniu, la prestarea serviciilor de alimentație publică, fiind controlați 14 operatori economici care activează în acest sector.

Pentru neregulile constatate, comisarii au aplicat 16 amenzi contravenționale, în valoare totală de 167.000 de lei și 4 avertismente și au dispus oprirea temporară de la utilizare în preparate culinare pentru o cantitate de circa 70 de kilograme de materii prime și oprirea definitivă de la utilizare în prestarea serviciului de alimentație publică pentru o cantitate de circa 220 de kilograme de produse alimentare neconforme.

De asemenea, s-a dispus oprirea temporară de la prestarea serviciului până la remedierea deficiențelor a 5 operatori economici.

„Dintre cele mai frecvente abateri constatate, menționăm: utilizarea unor practici comerciale incorecte în relația cu consumatorii, utilizarea altor ingrediente în preparate culinare față de cele menționate în lista meniu, depozitarea separată a ingredientului principal (sortimente carne) în raport cu preparatul (ciorbă), nerespectarea listei meniu, fără a se menționa gramajul preparatelor oferite, folosirea unor agregate frigorifice neigienizate, cu depuneri consistente de gheață, grătare ruginite și urme de resturi alimentare, utilizarea unor cântare, în blocul alimentar, fără buletine de verificare metrologică, utilizarea unor aparate și ustensile de gătit neigienizate sau neadecvate, folosirea unor produse alimentare cu data limită de consum depășită sau fără elemente de identificare caracterizare, schimbarea stării termice a unor preparate, utilizarea de ustensile neprofesionale, lipsa graficelor de schimbare a uleiului prăjire, neasigurarea temperaturii conforme a mesei calde pentru preparatele culinare, nerespectarea condițiilor de depozitare și a temperaturilor recomandate de păstrare”, se menționează în comunicat.

Ulterior, printr-un alt comunicat, postat pe aceeași pagină de Facebook, s-a anunțat că o parte dintre operatorii economici și-au remediat deficiențele.

„Autoritatea noastră se află permanent în slujba consumatorului, îi apărăm drepturile în orice condiții și, de aceea, cetățenii au încredere în noi și în eforturile noastre. Legea este singurul instrument cu care lucrăm. Oricine încearcă să politizeze acțiunile noastre, în vreun fel, își dovedește, astfel, intenția de a ține gunoiul sub preș, de a acoperi neglijența sau dorința de a obține un profit nemeritat al unora dintre operatorii economici. (…). Așa că noi continuăm să le apărăm drepturile, iar atunci când operatorii economici remediază cu celeritate deficiențele constatate de comisari, nu întârziem să facem cunoscut acest lucru”, a transmis, potrivit comunicatului, Emil Nistor, comisar șef adjunct al CJPC Alba.

Reacția acestuia vine după ce deputatul PNL de Alba Alin Ignat a susținut, pe Facebook, că „instituțiile de control conduse la nivel național de pesediști au dat năvală, așa, de început de an, peste mediul privat și au închis afaceri pe capete, tratând administratorii cu un dispreț și o aroganță demne de vremuri demult apuse”.

Liberalul a precizat că se referă la situația din Alba Iulia.

„Am mai spus-o, PSD urăște antreprenorii și inițiativa privată. Nici nu vreau să mă gândesc ce va însemna pentru mediul privat un guvern condus de PSD. Războiul pesediștilor împotriva antreprenorilor și angajaților din privat a început”, a scris liberalul Alin Ignat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.