
Filmul „Everything Everywhere All at Once” a fost marele câștigător al celei de-a 95-a gale de decernare a premiilor Oscar, organizată duminică seară la Los Angeles, unde această peliculă regizată de cineaștii Daniel Kwan și Daniel Scheinert a câștigat șapte trofee, inclusiv la categoria „cel mai bun lungmetraj”, informează revista Variety.
Pelicula, o combinație între comedie și film SF, despre proprietara americano-chineză a unei spălătorii, care trebuie să facă față unui audit din partea fiscului și care se luptă în același timp cu atacatori veniți din universuri paralele, s-a impus și la categoriile „cea mai bună regie”, „cea mai bună actriță în rol principal” (Michelle Yeoh), „cel mai bun actor în rol secundar” (Ke Huy Quan), „cea mai bună actriță în rol secundar” (Jamie Lee Curtis), „cel mai bun scenariu original” (Daniel Kwan și Daniel Scheinert) și „cel mai bun montaj” (Paul Rogers).
Aceste victorii reprezintă un veritabil triumf pentru A24, studioul cinematografic care a realizat un film independent ce a reușit să obțină încasări de aproximativ 100 de milioane de dolari pe plan mondial – o realizare uluitoare într-o perioadă în piața filmelor de artă este în scădere. Același studio a reușit totodată o performanță rară, câștigând toate cele patru premii pentru interpretare – trei au fost obținute cu „Everything Everywhere All at Once”, iar cel de-al patrulea cu filmul „The Whale”.
Gala organizată duminică seară de Academia de film americană a fost un eveniment marcat de numeroase reveniri și de câteva premiere. Michelle Yeoh a devenit prima actriță de origine asiatică premiată cu Oscarul pentru cel mai bun rol principal feminin. Artista malaeziană are în spate o carieră îndelungată și s-a remarcat în trecut în filme de arte marțiale și în pelicule de acțiune, precum „Crouching Tiger Hidden Dragon” și „Yes, Madam”.
„Doamnelor, nu lăsați pe nimeni să vă spună vreodată că ați trecut de prima tinerețe. Tuturor acelor copii, băieți și fete, care arată ca mine și care ne privesc în această seară, le spun că acest premiu este o sursă de speranță și de posibilități”, a declarat Michelle Yeoh pe scena galei Oscar 2023.
Brendan Fraser a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal datorită interpretării unui bărbat gay diagnosticat cu obezitate morbidă, care încearcă să reia legătura cu fiica lui înstrăinată în filmul „The Whale”. Brendan Fraser, odinioară un star de prim rang la Hollywood, cunoscut pentru filme mai degrabă populare, precum „George of the Jungle” și „The Mummy”, a petrecut ultimul deceniu rămânând departe de luminile reflectoarelor, din cauza unor probleme de sănătate și familiale. Victoria sa de duminică seară reprezintă o revenire remarcabilă.
„Mi-am început cariera în această industrie în urmă cu 30 de ani și succesul cu siguranță că nu a fost ușor pentru mine, dar era ceva pe care nu l-am apreciat în acea vreme, până când a dispărut”, a declarat Brendan Fraser, vorbind despre perioada mai puțin fastă din cariera sa recentă. Actorul i-a mulțumit apoi regizorului filmului „The Whale”, Darren Aronofsky: „Mulțumesc că mi-ai aruncat un colac de salvare și că m-ai adus înapoi la bordul navei”.
Ke Huy Quan a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor în rol secundar datorită interpretării soțului protagonistei din „Everything Everywhere All at Once”. Fostul copil-minune de la Hollywood, născut în Vietnam, a jucat în filme precum „Indiana Jones and the Temple of Doom” și „The Goonies”, însă a renunțat la actorie în urmă cu câțiva ani, din cauza lipsei de oportunități la Hollywood pentru actorii asiatici.
„Călătoria mea a început pe o barcă. Am petrecut un an într-o tabără pentru refugiați și, cumva, am ajuns pe cea mai mare scenă de la Hollywood. Se spune că povești precum aceasta se petrec doar în filme. Nu-mi vine să cred că mi se întâmplă chiar mie. Acesta este visul american”, a declarat el pe scena galei Oscar 2023.
Jamie Lee Curtis, o veterană a industriei filmului, cunoscută din producții de mare succes, precum „Halloween”, și totodată fiica unor legende de la Hollywood, Tony Curtis și Janet Lee, a câștigat premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar datorită interpretării unei agente a fiscului american în „Everything Everywhere All at Once”.
„Dedic acest premiu tuturor oamenilor care au susținut genul de filme pe care le-am făcut în toți acești ani. Mama mea și tatăl meu au fost amândoi nominalizați la Oscar, în diverse categorii. Eu tocmai am câștigat un Oscar”, a declarat celebra actriță americană, vizibil emoționată.
Filmul „All Quiet on the Western Front”, o nouă adaptare a romanului omonim publicat de Eric Maria Remarque despre viața petrecută în tranșee de soldații germani în timpul Primului Război Mondial, a câștigat duminică seară patru premii Oscar, inclusiv premiul pentru cel mai bun lungmetraj internațional. Aceeași peliculă, care denunță violențele și absurditatea războiului, s-a impus și la categoriile „cea mai bună coloană sonoră”, „cea mai bună scenografie” și „cea mai bună imagine”.
Printre ceilalți câștigători importanți s-au numărat filmele „Pinocchio”, regizat de Guillermo del Toro”, care s-a impus la categoria „cel mai bun lungmetraj animat”, și „Women Talking”, care a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (Sarah Polley).
Superproducțiile „Avatar: The Way of Water” și „Top Gun: Maverick” au fost recompensate la categoriile „cele mai bune efecte vizuale”, respectiv „cel mai bun sunet”.
„Navalny”, un film despre liderul opoziției ruse Alexei Navalny, a câștigat premiul Oscar pentru cel mai bun lungmetraj documentar. Yulia Navalny, soția politicianului rus – aflat în prezent la închisoare –, a urcat pe scena galei Oscar și a susținut un scurt discurs prin care s-a adresat soțului ei, criticându-l totodată pe Vladimir Putin: „Visez la ziua în care vei fi liber și în care țara noastră va fi liberă”.
Jimmy Kimmel, care a prezentat gala Oscar pentru a treia oară, a întreținut o atmosferă degajată. Celebrul prezentator TV american a coborât pe scena de la Dolby Theatre din Los Angeles cu ajutorul unei parașute – trimitere evidentă la filmul „Top Gun: Maverick”, căruia i-a mulțumit pentru că a salvat industria de la Hollywood în vara anului trecut, făcându-i pe spectatori să revină în cinematografe după perioada dificilă cauzată de pandemia de coronavirus. În semn de omagiu adus aceluiași film, două avioane de vânătoare au survolat la mică înălțime clădirea în care s-a desfășurat evenimentul, cu puțin timp înainte de începerea acestuia.
Jimmy Kimmel nu a uitat nici momentul șocant petrecut pe scena galei din 2022, când Will Smith l-a pălmuit pe prezentatorul show-ului, Chris Rock, pentru o glumă despre coafura soției sale, Jada Pinkett Smith (care suferă de alopecie, o afecțiune ce cauzează căderea părului).
„Dacă cineva din această sală comite un act de violență în orice moment al show-ului, va primi Oscarul pentru cel mai bun actor și va avea voie să rostească un discurs de mulțumire lung de 19 minute”, a glumit Jimmy Kimmel.
„Dacă ceva neașteptat sau violent se petrece în timpul ceremoniei, să faceți exact ce ați făcut și anul trecut – adică nimic. Să stați acolo în scaune și să nu faceți nimic. Poate chiar să-i oferiți atacatorului o îmbrățișare”, a continuat prezentatorul galei în discursul său introductiv.
Comentarii recente