Social

Familiile din Dăroaia afectate de o alunecare de teren ar urma să fie relocate

Zeci de familii din satul Dăroaia, comuna Roșia Montană, ale căror case au fost afectate, recent, de o alunecare de teren, ar urma să fie relocate, autoritățile demarând procedurile pentru identificarea unor terenuri pe care să fie reconstruite imobilele.

În cadrul unei întâlniri desfășurate joi la sediul Prefecturii Alba, la care au participat prefectul Nicolae Albu, subprefectul Andrei Vincze, deputatul Cătălin Zamfir Manea, președintele Asociației Pakiv România, Gruia Bumbu, reprezentanți ai ISU, IPJ, IJJ și Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (ANRSPS), s-a discutat, printre altele, despre identificarea unor spații pentru relocarea întregii comunități din zona afectată.

„Discuțiile purtate au avut ca temă principală monitorizarea situației din teren și acordarea sprijinului necesar populației grav afectate în urma fenomenelor hidrometeorologice din ultima perioadă din localitățile Câmpeni, Abrud, Bistra, Sohodol, Roșia Montană, Ocoliș, Şugag. De asemenea, au avut loc discuții despre măsurile adoptate în scopul protejării populației afectate sau care prezintă risc de a fi afectată de alunecarea de teren din comuna Roșia Montană (sat Dăroaia) și identificarea unor spații pentru relocarea întregii comunități din zona afectată”, se arată într-un comunicat postat, joi, pe pagina oficială de Facebook a Instituției Prefectului.

Prefectul Nicolae Albu a precizat, pentru Agerpres, că ar fi vorba de aproximativ 70 de case afectate de alunecarea de teren.

„Grupul de suport tehnic a fost la fața locului, a făcut o constatare privind alunecarea de teren”, a menționat Nicolae Albu.

Contactat de Agerpres, primarul din Roșia Montană, Eugen Furdui, a arătat că, deocamdată, prioritară este asigurarea unor locuri de cazare pentru cei afectați de alunecarea de teren și, ulterior, identificarea unui loc unde ar urma să fie reconstruite casele.

Potrivit acestuia, Comitetul Local pentru Situații de Urgență, întrunit joi, a propus să fie solicitate autorităților centrale alte câteva construcții modulare, în afara celor 11 sosite deja.

„Am identificat căminele culturale și spațiile pe care le mai avem disponibile pentru relocare. În paralel se face o nouă inventariere a Comisiei, casă cu casă, toate din cartierul de romi, zona care necesită să fie relocată. Identificarea unui teren este punctul doi pe propunere. Noi, acum, trebuie să luăm măsurile de urgență care se impun, relocarea acestor oameni și punerea lor în siguranță”, a spus edilul.

Primarul a precizat că alunecarea de teren ar fi afectat 40 de case din partea de jos a căii ferate și 30 de case situate în partea de sus a căii ferate care străbate satul.

Furdui a mai menționat că în comună au ajuns 11 căsuțe modulare, care au fost deja ocupate.

„Comitetul a propus să solicităm 25 de containere. Alte persoane urmează să fie relocate la Căminul cultural”, a mai spus primarul.

Dăroaia, sat în care majoritatea populației este de etnie romă, este una dintre localitățile cele mai grav afectate de inundațiile produse în ultima săptămână în județul Alba.

2 Comments

  1. Pingback: Ministrul Tanczos explică: Comunitatea din Dăroaia și-a construit casele în vecinătatea râului – Ziarul Mesagerul de Alba

  2. Pingback: Scandal la o locuință modulară din Dăroaia. Poliția a reținut un bărbat – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.