Social

Ministrul Tanczos explică: Comunitatea din Dăroaia și-a construit casele în vecinătatea râului

Localnicii din Dăroaia, sat recent afectat de inundații, au nevoie de un nou teren pe care să își poată reconstrui casele, în condițiile în care actualele imobile au fost ridicate în imediata vecinătate a albiei râului și în apropierea liniei de cale ferată, a declarat, marți, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Tanczos Barna.

„Am fost în mijlocul unei comunități care este extrem de supărată și frustrată, comunitatea Dăroaia. Este o comunitate care și-a construit casele în imediata vecinătate, chiar în albia râului, o comunitate care a construit case la o jumătate de metru de linia de cale ferată, de acea linie de mocăniță care este patrimoniu cultural și patrimoniu protejat”, a declarat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Tanczos Barna a adăugat că autoritatea locală va trebui să găsească soluția ca, în acele locații unde vor sta persoanele în următoarele săptămâni, până se vor găsi soluții pentru casele afectate, să aibă apă și posibilitate de a-și pregăti hrana.

Familiile din Dăroaia afectate de o alunecare de teren ar urma să fie relocate

El a mai spus că Primăria, împreună cu compania minieră Minvest, a identificat un teren în imediata vecinătate.

„Zilele acestea vor clarifica situația juridică a terenului. O să vorbesc cu domnul ministru al Economiei ca acea companie, eventual, să poată să facă un schimb, să ajungă în proprietatea primăriei o suprafață de teren unde să se facă casele, pentru că pe termen lung nu este o soluție. Pe termen lung, acele persoane au nevoie de o zonă unde pot construi casele, chiar dacă localitatea acum nu are PUG, pentru că a fost anulat în instanță, chiar dacă trebuie să facă PUZ, acolo trebuie găsită o soluție pe termen mediu, lung. Pentru că ceea ce se întâmplă acolo e o soluție improvizată, sunt case improvizate. Sunt construcții care nu respectă nicio normă legală, sunt în imediata vecinătate a apei, acolo vor fi expuse tot timpul la inundații. Şi va trebui să găsim o soluție la fața locului, acolo pe plan local, o soluție pentru ei”, a declarat ministrul.

Localnicii din Dăroaia s-au reîntors la casele lor

Tanczos Barna a menționat că sunt zeci de familii afectate.

„Este o comunitate mare, care acum este afectată, o comunitate care poate nu își permit acum să cumpere mâncare”, a mai spus ministrul Mediului.

El a subliniat că o parte dintre localnicii afectați au fost cazați în containere, urmând ca miercuri să le fie distribuite și pachete alimentare.

Dăroaia, locuită cu preponderență de populație de etnie romă, se află printre localitățile din Alba afectate de inundațiile de la mijlocul lunii iulie.

Localnici din Dăroaia, cazați temporar la Căminul cultural din Roșia Montană

One Comment

  1. Pingback: Scandal la o locuință modulară din Dăroaia. Poliția a reținut un bărbat – Ziarul Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.