Mozaic

Dorli Blaga și legătura ei cu cel care a înființat Catedra de Stomatologie din Budapesta

Dimitrie Nedelcu, părintele stomatologiei budapestane

Dorli Blaga, de curând plecată din această lume, avea un unchi farmacist la Budapesta, pe Gheorghe Rădulescu, care era căsătorit cu Elena Nedelcu, fata macedoromânului Dimitrie Nedelcu, fondatorul Catedrei de Stomatologie din capitala ungară, scrie, pe contul ei de Facebook, istoricul maghiar de oirgine română Mária Berényi.

„Dorli Blaga, fata lui Lucian Blaga, după mamă o avea ca bunică pe Cornelia Rădulescu, sora farmacistului din Budapesta”, spune istoricul, constatând „cât e lumea de mică”.

Dorli Blaga a fost înmormântată la Lancrăm, lângă părinți

„Gheorghe Rădulescu, după terminarea studiilor s-a stabilit la Budapesta. Era farmacist în orașul Vác (1879) cînd s-a căsătorit cu Elena Nedelcu, fiica profesorului de stomatologie Dimitrie Nedelcu de la Facultatea de Medicină din Budapesta. Din 1884 Rădulescu și-a continuat activitatea la Budapesta, devenind membru al directoratului Asociației Farmaciștilor, funcție pe care a ocupat-o între anii 1885-1908. Ani de-a rîndul a fost epitropul Capelei Ortodoxe Române din Curtea Gojdu”, povestește Mária Berényi.

Gheorghe Rădulescu și fiul său, de asemenea farmacist, au murit în același an, în 1920, cu ocazia marii epidemii de gripă care a bântuit după primul război mondial, mai spune istoricul specializat în istoria românilor și aromânilor din Ungaria.

Mária Berényi activează la Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria.

A murit Dorli Blaga, fiica marelui poet și filosof Lucian Blaga

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.