Administrație

Sala Unirii, în reabilitare de săptămâna viitoare. Ea va mai fi deschisă publicului o perioadă

Sala Unirii din Alba Iulia, clădirea în care la 1 Decembrie 1918 a fost proclamată Unirea Transilvaniei cu România, va intra de săptămâna viitoare în reabilitare, urmând să fie redeschisă la 1 Decembrie 2018, atunci când se va sărbători Centenarul Unirii.

Anunțul a fost făcut, joi, de administratorul public al județului Alba, Dan Popescu.

Sala Unirii în sine nu va fi închisă deocamdată pentru public, ea putând fi vizitată şi în următoarele săptămâni, perioadă în care se va face amenajarea de șantier şi se va lucra mai mult în exterior sau în alte încăperi, după cum a menționat, pentru Agerpres, directorul general al Muzeului Național al Unirii (MNU) Alba Iulia, Gabriel Rustoiu.

„Sala Unirii va putea fi vizitată o perioadă, atâta timp cât se va lucra la exteriorul clădirii. Câteva luni din 2018, ea va putea fi vizitată şi se va redeschide la 1 Decembrie 2018”, a afirmat, la rândul său, Gabriel Rustoiu.

Acesta a subliniat că expoziţia de etnografie nu va mai fi la Sala Unirii, ea urmând să fie dedicată strict actului de la 1 Decembrie 1918. „Expoziţia de bază va cuprinde momentele premergătoare Marii Uniri şi va fi cu totul altceva. Vom avea şi săli de expoziţii temporare, precum şi o mansardare într-o aripă a Sălii Unirii. Practic, cei care ne vor călca pragul vor vedea o cu totul altă Sală a Unirii, aşa cum a existat ea la 1922 (când clădirea a fost modificată – n.r.)”, a afirmat Rustoiu. El a adăugat că va exista şi o componentă de multimedia.

Directorul general al MNU a precizat, de asemenea, că va fi repusă la locul său și vechea pictură pe pânză pe suport de lemn, cu Galeria Voievozilor, realizată în urmă cu aproape o sută de ani de pictorul francez Pierre Bellet și care a fost redescoperită în urmă cu câțiva ani într-un depozit al muzeului. Aceasta a fost restaurată între timp de specialiștii de la Brukenthal.

Administratorul public al județului Alba, Dan Popescu, a declarat că în 9 ianuarie CJ Alba va face predarea amplasamentului către firma care va reabilita Sala Unirii, o societate din Alba Iulia, singura care s-a înscris la licitație. „Valoarea contractului este de peste 6,8 milioane de lei, fără TVA, iar termenul de execuție este de 12 luni. Sala Unirii va putea fi vizitată însă, cu siguranță, de la 1 Decembrie 2018”, a spus Popescu.

În urmă cu doi ani, Guvernul a alocat, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, un buget de 10 milioane de lei pentru reabilitarea Sălii Unirii.

Monument-simbol pentru istoria României, Sala Unirii necesită o amplă restaurare.

Sala Unirii este clădirea în care, la 1 Decembrie 1918, 1.228 de delegați au decis Unirea Transilvaniei cu România și care a găzduit banchetele oficiale date cu ocazia Încoronării, la 15 octombrie 1922, Serbărilor Unirii din 20 mai 1929 şi a dezvelirii Obeliscului lui Horea, Cloșca și Crișan, la 14 octombrie 1937.

One Comment

  1. Pingback: Un nou produs cultural-turistic, odată cu finalizarea restaurării Sălii Unirii – Mesagerul de Alba

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.