Administrație

O instanță de judecată a anulat autorizația de mediu a microhidrocentralei de pe Taia

Microhidrocentrala de pe râul Taia, din apropiere de Petrila, rămâne fără autorizaţie de mediu. Curtea de Apel (CA) Alba Iulia a respins joi recursurile declarate de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Hunedoara şi SC Hidro Clear SRL împotriva unei decizii a Tribunalului Hunedoara care, în toamna anului trecut, a dat câştig de cauză unei organizaţii neguvernamentale din Bucureşti.

Potrivit minutei deciziei CA Alba Iulia, instanţa a mai stabilit ca recurentele să plătească intimatei, respectiv Asociaţia Bankwatch România, suma de 2.330 de lei, reprezentând cheltuieli de judecată în recurs. Decizia CA Alba Iulia este definitivă.

În toamna anului trecut, Tribunalul Hunedoara a admis acţiunea formulată de ONG-ul din Bucureşti, în contradictoriu cu APM Hunedoara şi firma Hidro Clear, şi, în consecinţă, a anulat Decizia etapei de încadrare nr. 8109/21 octombrie 2009, revizuită, emisă de APM Hunedoara pentru proiectul „Amenajare microhidrocentrală pe râul Taia”. Totodată, a anulat Autorizaţia de Mediu emisă de APM Hunedoara pentru acest obiectiv.

ONG-ul şi-a motivat cererea depusă prin faptul că „proiectul nu se supune evaluării impactului asupra mediului şi se supune procedurii de evaluare adecvată”.

Membrii Asociaţiei au susţinut că proiectul se suprapune cu Rezervaţia Naturală Cheile Taia, arie protejată de interes naţional, şi Situl de Interes Comunitar Natura 2000 Grădiştea Muncelului – Ciclovina, ce a fost desemnat pentru asigurarea unei stări bune de conservare pentru numeroase specii acvatice şi semiacvatice, printre care vidra, racul de ponoare, zglăvoaca etc.

De asemenea s-a susţinut că microhidrocentrala, funcţională din decembrie 2014, ar consuma peste trei sferturi din debitul râului, deşi, potrivit legislaţiei în vigoare, este permisă o captare limitată la 60-70% din potenţialul hidroenergetic al cursului de apă. Membrii asociaţiei au mai spus că, în perioada de funcţionare a microhidrocentralei, debitul râului Taia fiind considerabil diminuat, acesta nu va mai putea asigura condiţiile optime de habitat, atât pentru speciile acvatice, cât şi pentru vidră, a cărei existenţă depinde de speciile de peşti, amfibieni şi raci aflate aici.

Taia s-ar afla pe lista râurilor unde au fost amenajate microhidrocentrale pentru care Comisia Europeană a lansat împotriva României procedura de infringement.

One Comment

  1. Taia nu s-ar afla pe lista raurilor pentru care s-a lansat infringementul, ci se afla. Ce-i cu aceasta exprimare ambigua? La articolul despre Taia, de pe site-ul Digi24, este atasata scrisoarea de punere in intarziere. O poate citi acum oricine, si scrie clar ca si pentru Taia s-a declansat infringement. Acum ar trebuie ca Ministerul Apelor sa profite de aceasta sentinta si, macar de ochii Comisiei Europene, sa refaca valea si habitatele cat mai aproape de starea initiala. Dar ma indoiesc ca acest minister poate face si ceva bun.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.