Economie

Șase persoane au fost reținute pentru că fi sustras material lemnos din fondul forestier național

Şase persoane au fost reținute de polițiștii din Alba, fiind bănuite de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori și furt de arbori după ce ar fi sustras din fondul forestier național peste 1.900 de metri cubi de material lemnos.

Totodată, a fost aplicat sechestru pe patru terenuri și un autoturism de lux.

Potrivit unui comunicat transmis, miercuri, de Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Alba, polițiștii Serviciului de Investigare a Criminalității Economice au luat măsura reținerii, pentru o perioadă de 24 de ore, față de șase persoane, cu vârste cuprinse între 32 și 60 de ani, care sunt bănuite de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, instigare și complicitate la ultimele două infracțiuni.

„Din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că, în perioada 2018 – 2020, o societate comercială din județul Alba, prin reprezentantul legal, ar fi exploatat, fără drept și ar fi sustras arbori, din speciile molid și brad, din fondul forestier național. Pentru a da o aparență de legalitate tăierilor de material lemnos efectuate, reprezentanții societății ar fi întocmit, în fals, documente de însoțire între punctele de lucru ale societății, vizând transporturi de material lemnos care, în realitate, nu au fost efectuate sau ar fi întocmit documente de însoțire pe care erau menționate cantități de material lemnos mai mici decât cele transportate”, se menționează în comunicatul IPJ Alba.

Materialul lemnos, în formă brută sau prelucrat sub formă de cherestea, ar fi fost transportat și comercializat spre diverse societăți comerciale și persoane fizice.

Polițiștii au efectuat, marți, 18 percheziții (7 în Alba, 6 în Vâlcea, 4 în Sibiu și una în Gorj) la sediile a două societăți comerciale și la punctele de lucru ale acestora, dar și la domiciliile persoanelor vizate de anchetă, de unde au ridicat documente contabile și înscrisuri legate de activitățile comerciale.


Jaf în codru. Percheziții ale poliției pentru probarea unui prejudiciu de peste o jumătate de milion de lei


La două dintre locațiile percheziționate au fost identificate cantități însemnate de material lemnos, a căror inventariere este în curs de desfășurare.

De asemenea, polițiștii au aplicat sechestru asiguratoriu asupra unui autoturism de lux și asupra a patru terenuri, în vederea recuperării prejudiciului, care a fost estimat la 571.061 de lei.

La sediul IPJ Alba au fost conduse și audiate 16 persoane.

Cele șase persoane reținute vor fi prezentate în fața magistraților din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată.

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.