Parlamentul turc a adoptat o lege ce autorizează Consiliul Superior al Audiovizualului să blocheze conţinuturile difuzate pe internet, suscitând îngrijorarea opoziţiei, care a denunţat joi un risc de „cenzură”, informează AFP.
Legea, adoptată miercuri seara cu 205 de voturi pentru şi 18 împotrivă, extinde autoritatea Înaltului Consiliul Turc al Radioului şi Televiziunii (RTUK) asupra conţinuturilor audiovizuale postate online. Astfel, ea obligă organizaţiile, locale sau internaţionale care doresc să difuzeze conţinut audiovizual pe internet să obţină o autorizaţie de difuzare de la RTUK, care va avea competenţa de a le bloca sau a le interzice.
Aceasta ar putea viza în special mass-media închise de autorităţi în cadrul epurărilor declanşate după puciul eşuat din iulie 2016 şi care au optat pentru difuzarea online, pentru a ocoli interdicţia.
Autoritatea audiovizuală turcă este autonomă, însă membrii Consiliului său Superior sunt numiţi de parlament, unde Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP), aflat la putere, deţine 316 de locuri din cele 539.
Opoziţia şi ONG-uri au denunţat o întărire a puterii guvernului asupra mass-media odată cu apropierea alegerilor locale, legislative şi prezidenţiale cruciale din 2019.
„Odată cu apropierea alegerilor, puterea «strânge şurubul». Ea blochează toate mijloacele opoziţiei pentru a respira şi a se exprima”, a reacţionat, pe Twitter, Baris Yarkadas, deputat din partea Partidului Republican al Poporului (CHP, principal partid de opoziţie), denunţând „cea mai perfidă dintre cenzuri”.
Această lege poate „face din Turcia o ţară complet închisă spre exterior, cum este Coreea de Nord”, afirmă Garo Paylan, deputat al Partidului Democratic al Popoarelor (HDP, prokurd).
Comentarii recente